Mistä löydän mä (aikuisena) ystävän

toimisto
01.07.25 12:39 - Comment(s)

teksti : ritva@taimiry.fi



Lapsena ja nuorena ystävyyssuhteita on luontaisempaa solmia ja löytää. Ainakin suurimmalle osalle meistä.

Aikuisena ystävyyden solmiminen on jo vaikeampaa. Erityisesti, jos muutat lapsuuden tai nuoruuden paikkakunnalta pois.  Arjen kiireet, perhe-elämä tai työ saattavat kaventaa sosiaalisia ympyröitä. Jos taustalla on lisäksi mielenterveyden haasteita, kynnys uusien ihmissuhteiden luomiseen voi kasvaa entisestään.

Me kaipaamme ystäviä, omia ihmisiä, joiden kanssa voimme jakaa asioita ja viettää aikaa.  Tätä on myös tutkittu ja tutkimuksissa tulee esille se, kuinka tärkeää mielen hyvinvoinnissa, terveydessä, ja kehityksessä sosiaalinen vuorovaikutus meille on. Elintärkeää.

Se, että meillä on ystäviä, luonnollisesti vähentää yksinäisyyden kokemusta. Se vahvistaa itsetuntoa ja elämänhallinnan tunnetta ja vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kaikilla elämän tasoilla. Jopa eliniän pidentämiseen on sosiaalisilla suhteilla merkityksensä.

Yksinäisyydestä on onneksi viime aikoina paljon puhuttu ja kirjoitettu. Jopa niin rajulla iskulauseella kuin ”Yksinäisyys tappaa”. Yksinäisyyden vaikutukset ovat merkittäviä: se voi lisätä stressiä, heikentää unen laatua ja altistaa monille psyykkisille ja fyysisille sairauksille. Myös itsetuhoiset ajatukset voivat lisääntyä.

 

Kun mieli tekee varovaiseksi

 

Jos on mielenterveyden kanssa ongelmia, voi kokea, että on vaikea lähestyä muita. Taustalla voi olla kokemuksia torjutuksi tulemisesta tai kiusattuna olemisesta, riittämättömyyden tunteita tai pelkoa siitä, ettei tule ymmärretyksi.

Ystävyyden kaipuu ja toisaalta epävarmuus voivat elää rinta rinnan. Tällöin tärkeää on lempeä suhtautuminen itseensä ja oman tahdin kunnioittaminen. Uusien ihmissuhteiden ei tarvitse syntyä nopeasti tai suurin harppauksin.

 

Miten löytäisin ystäviä

 

- Aloita pienistä kohtaamisista. Tervehdi, kysy kuulumisia, pysähdy hetkeksi juttelemaan. Näistä arjen pienistä kontakteista voi kasvaa jotain enemmän.

- Osallistu matalan kynnyksen ryhmiin. Taimi ja monet muut yhdistykset tarjoavat kohtaamispaikka- ja ryhmätoimintaa. Niihin on helpompaa mennä mukaan ja yhteinen tekeminen madaltaa jännitystä. Tampereella voit etsiä niitä esimerkiksi aamulehti.fi/menokone/ tai lahella.fi – sivuilta.

- Kokeile vertaistukea. Ryhmät, joissa jaetaan samoja kokemuksia, voivat luoda turvallisen tilan kohtaamisille. Myös netissä toimii aktiivisia yhteisöjä.

 

- Ole rehellinen omasta tilanteestasi. Jos tuntuu hyvältä, voit mainita jännityksestä tai elämäntilanteestasi. Todennäköisesti tulet huomaamaan, että monella on samankaltaisia kokemuksia.

- Panosta yhteen tai kahteen yhteyteen. Aikuisena ystävyyden laatu korvaa määrän. Yksi luotettava ihminen voi riittää muuttamaan arkea.

- Hyödynnä nettiä. Somessa ja verkkoyhteisöissä ystävystyminen on nykyään tapa kohdata. Se voi olla erityisen hyvä tapa aloittaa, jos kasvokkain tapaaminen jännittää.

- Ole kärsivällinen. Ystävyys rakentuu ajan kanssa. Jokainen kohtaaminen ja keskustelu on askel eteenpäin.

 

Et ole yksin

 

Ystävän löytäminen aikuisena voi tuntua kiviseltä polulta, mutta se on mahdollinen kuljettava. Moni etsii samaa kuin sinä: merkityksellistä yhteyttä, kuulluksi tulemista ja tunnetta siitä, ettei tarvitse olla yksin. Kun ottaa pieniä askelia, antaa itselleen armoa ja uskaltaa olla oma itsensä, ystävyys voi löytyä yllättävistäkin paikoista.

toimisto