Kun valo uuvuttaa – mitä tehdä kevätmasennukselle?

toimisto
17.04.25 8:58 - Comment(s)

teksti ja kuvat: ritva@taimiry.fi


Kevät on jälleen täällä. Ihmiset riemuitsevat, kadut täyttyvät kevyemmistä vaatteista, ja vastaantulijat hymyilevät toisilleen. Näin Aamulehdestä sai lukea juuri hiljattain.

Mutta. Kevään tulossa on myös se toinen puoli, eli kevätväsymys. Osa meistä ei iloitse valon lisääntymisestä, ei koe olevansa täynnä energiaa eikä lähes tanssahtele linnunlaulujen tahdissa rinta täynnä iloa uudesta keväästä. Vaikka valo saa monet voimaan paremmin, joillekin se tuo mukanaan väsymystä ja jopa masennusta.

Syys- ja kaamosmasennus tunnetaan laajalti, mutta kevätmasennus jää usein varjoon. Se on yksi osa vuodenaikamasennusta.  Oireet muistuttavat tavallista ja masennusta: alakulo, ärtyisyys, keskittymisvaikeudet, toivottomuus ja syyllisyyden tunteet.  

Usein ajatellaan, että kaamos on vuoden synkintä aikaa. Kuitenkin tilastot kertovat toista: yli 80 % itsemurhista tehdään valoisina kuukausina. Kaamos ei aiheuta samanlaista piikkiä itsemurhatilastoissa kuin kevät ja kesä. (Lähde: Terve.fi)

 

Miksi kevät väsyttää ja masentaa?

 

Kevätmasennukseen on monia syitä. Tässä muutamia:

- Valon lisääntyminen sekoittaa rytmin – Keho tarvitsee aikaa sopeutuakseen, eikä vireystaso nouse automaattisesti auringon mukana.

- Pitkän talven jäljet – Keho on ollut säästöliekillä, ja aineenvaihdunta sekä energiantuotanto heräävät hitaasti.

- Ravintovarastot voivat olla vähissä – Esimerkiksi matalat D-vitamiinitasot vaikuttavat jaksamiseen.

- Mieliala ja stressi – Kevät tuo odotuksia "pitäisi jaksaa enemmän". Mutta entä jos keho ei ole vielä valmis?

 

Miten voit helpottaa kevätväsymystä?

 

- Älä pakota itseäsi Kevät ei ole suoritus. Vaikka kaikki ympärillä tuntuu heräävän, voit antaa itsellesi luvan edetä omaan tahtiisi. Kuuntele kehoasi, mitä se kaipaa juuri nyt.

- Totuttele luonnonvaloon. Verhojen avaaminen aamulla tuo luonnonvalon huoneeseen ja virittää kehoasi uuteen päivään.

- Pyri käymään ulkona päivittäin. Ihan lyhytkin, esimerkiksi 10 minuutin kävely, auttaa kehoa ja mieltä sopeutumaan uuteen rytmiin.

- Kevyt ruokavalio, kasvikset, hedelmät ja marjat tukevat kehon hyvinvointia. Muista juoda riittävästi, erityisesti vettä ja esimerkiksi yrttiteetä.


Jos et vielä tunne mieltäsi ja kehoasi keväiseksi, se ei tarkoita, että teet jotain väärin. Ole itsellesi lempeä ja anna itsellesi aikaa. Jokainen päivä vie eteenpäin. Ehkä jo tänä keväänä voit paremmin – tai ainakin lievität kevätväsymystäsi.

 

toimisto