Mennään metsään

toimisto
09.04.25 9:37 - Comment(s)

teksti ja kuvat: ritva@taimiry.fi


Metsä on meille suomalaisille tärkeä. Siellä olemme jo lapsena leikkineet ja elämämme aikana käyneet marjastamassa, metsästämässä, ihan vain kävelyllä tai oleilemassa. Ne jättävät meihin jälkiä ja ne luovat metsäsuhteen, joka voi olla yhtä aikaa fyysinen, kulttuurinen ja tunnepohjainen. Vaikka metsä ei olisi läsnä jokaisessa päivässä, se elää meissä: mielikuvissa, arvoissa ja kaipauksessa luonnon äärelle.

Suomessa yli 80 % maa-alasta on metsää, ja suurin osa meistä asuu sen läheisyydessä. Siksi metsä on meille tuttu ja myös hyvinvoinnin lähde, ja helposti saavutettavissa.

--

Luonto ei vaadi täydellistä varustusta tai pitkiä suunnitelmia. Ei tarvitse kuin antaa sille hetki. Usein riittää, että astut ulos ovesta ja kävelet metsän reunaan – jo siinä alkaa tapahtua jotain. Ne ovat asioita, joita ei aina edes odota, mutta jotka tekevät metsästä lempeän liittolaisen arjen keskellä.

Mietin omia kokemuksiani metsässä viettämästäni ajasta. Mitä koen ja mitä saan? Olen huomannut, että jos mieltäni painaa joku asia ja lähden metsään, sinne se asia sitten yleensä jää. Metsä ei kysy, olenko venytellyt tai treenannut. Kevyt kävelykin puiden keskellä keventää oloa. Liiallisen istumisen aiheuttama tukkoisuus alkaa sulaa pois askel askeleelta. Kehossa alkaa virrata jälleen. Stressi helpottaa.

Luonto ei vaadi minulta mitään. Ilma on raikkaampaa, äänet pehmeämpiä. Keho ja mieli alkavat hengittää samaa rytmiä. Tunnen itseni iloisemmaksi ja onnellisemmaksi. Metsässä maasto muuttuu koko ajan. Jalkojeni pienetkin lihakset aktivoituvat ja koko keho osallistuu liikkeeseen, ihan huomaamattani. Saan treenin ilman minkäänlaisia suorituspaineita.

 

Luonto rauhoittaa hermoston jo muutamassa minuutissa

 

Tutkimukset osoittavat sen, minkä moni meistä tuntee kehossaan: luonnossa oleilu rauhoittaa kehoa ja mieltä nopeasti. Metsässä verenpaine laskee, syke tasaantuu ja hengitys syvenee. Vain muutama minuutti luonnon keskellä aktivoi parasympaattista hermostoa, eli sitä osaa, joka vastaa levosta, palautumisesta ja parantumisesta.

Erityisesti metsäympäristö vaikuttaa meihin voimakkaasti. Sen äänet, tuoksut, värit ja rytmi ovat keholle tuttuja ja turvallisia. Metsä ei kuormita aisteja – se auttaa hiljentymään. Palautuminen alkaa, kun kiire lakkaa.

Arjessa monet meistä elävät jatkuvassa ylivireystilassa: digilaitteet vievät huomion, tehtävälistat pitenevät, ajatus poukkoilee ja keho jää jännittyneeseen tilaan. Metsässä tapahtuu jotain toisenlaista. Kun askel hidastuu ja katse kohtaa puiden rauhallisen liikkeen, myös sisäinen tahti muuttuu.

Palautuminen ei vaadi pitkiä vaelluksia tai erityisiä harjoituksia. Se voi alkaa siitä, että istuu kannolle, katsoo taivasta tai vain kulkee hetken ilman päämäärää. Metsässä ei tarvitse suorittaa mitään – se on sen suurin lahja.

 

Hyvinvointi löytyy läheltä

 

Koska suurin osa suomalaisista asuu vain muutaman sadan metrin päässä metsästä, hyvinvointi on usein lähempänä kuin muistammekaan. Metsä on kuin hiljainen hoitaja ja aina saatavilla, aina valmis ottamaan vastaan.

Joskus tarvitaan vain pieni muistutus:

 - Sinulla on lupa pysähtyä.

 - Lupa mennä metsään.

 - Lupa voida vähän paremmin.

 

Entä sinun metsäsuhteesi?

 

Metsäsuhde voi olla aktiivinen tai hiljainen, konkreettinen tai sisäinen. Se voi tarkoittaa säännöllisiä retkiä, lapsuuden muistoja tai vain tunnetta siitä, että metsässä on hyvä olla.

Sinun ei tarvitse tehdä mitään erityistä tullaksesi luonnon luo. Riittää, että saavut sellaisena kuin olet. Metsä ottaa vastaan kiireisen, uupuneen, uteliaan tai iloitsevan. Jokaiselle se tarjoaa jotakin.

Miltä sinun metsäsuhteesi tuntuu juuri nyt? Voisiko siinä piillä pala hyvinvointiasi, joka odottaa uudelleen löytymistä?

 

ps. Jätä kännykkä metsään mennessäsi pois matkasta tai jos haluat esimerkiksi ottaa valokuvia, laita se ”älä häiritse” -tilaan.

toimisto