Pidäthän itsestäsi huolta! - Näin me huolehdimme omasta hyvinvoinnistamme

Taimi Ry
17.06.24 12:09 Comment(s)Omaan hyvinvointiin kannattaa aina satsata. Joskus voi olla vaikeaa löytää keinoja, miten. Usein jopa pidämme muista parempaa huolta kuin itsestämme. Meidän kaikkien on hyvä pohtia, miten pidän omasta hyvinvoinnistani huolta.

Taimin henkilökunta ja pari hallituksenkin jäsentä pysähtyivät pyynnöstä miettimään tätä asiaa. 


Lasse, Taimin hallituksen puheenjohtaja:

”Hyvinvointipäiväni

Herään varhain auringonnousun aikaan, kun ensimmäiset auringonsäteet alkavat pilkottaa ikkunan läpi. Rakastan sitä hetkeä, kun luonto herää eloon. Nousen sängystä, venyttelen ja päätän aloittaa päivän lenkillä. Kaksi koiraani, Jekku ja Onni, odottivat jo innokkaina ovella hännät heiluen.

Lenkin ja aamupalan jälkeen pakkaan auton ja suuntaan kohti mökkiäni järven rannalla. Matka taittuu nopeasti, ja pian olen perillä rakkaassa piilopaikassa. Mökki on pieni, mutta juuri sopiva jopa etätöihin. Nautin rauhasta ja hiljaisuudesta, jonka vain mökkielämä saattaa tarjota.

Päivän aikana vietän tauko-aikaani töistä koiriani kouluttaen. Nuorempi koirani Onni oppii uusia temppuja, ja Jekku innostuu erityisesti pallon noudosta. Aurinko paistaa ja välillä uin järvessä. Nautin luonnon kauneudesta ja siitä, kuinka kaikki tuntui niin rauhalliselta.

Saan toivotun vieraan ja illan tullen katselen yhdessä kultani kanssa, kuinka aurinko laskee järven taakse, maalaten taivaanrannan upeilla väreillä. Oli hyvä olla osa luontoa, tuntea sen rytmi ja elää sen kanssa sopusoinnussa.”

Anu, Taimin toiminnanjohtaja:

”Oma jaksamiseni lähtee pitkälti harrastuksesta, jolla maadoitan helposti työasiat ja mahdolliset arkihuolet. Siinä yhdistyy moni asia, kuten luonto, yhteys eläimeen, fyysinen aktiivisuus sekä sosiaaliset suhteet samanhenkisten ihmisten kanssa.

Käyn tallilla noin neljä kertaa viikossa. Jos en ratsasta, niin kävelytän hevostani, siivoan tarhaa ja teen muita talliin liittyviä askareita. Selkeä rytmi sekä tarpeeksi fyysistä aktiivisuutta antavat edellytyksiä hyville yöunille. Perheellämme on myös koira, jonka kanssa tulee lenkkeiltyä. Pidän yleensäkin kaikista eläimistä ja niiden kautta saatu yhteys on mielestäni mielenhyvinvointia lisäävää.”

Jorma, Taimin hallituksen jäsen:

”Kuuntelen itseäni.”

Juha, Taimin ohjaaja:

”Olen harrastanut jalkapalloa ja myöhemmin futsalia intohimoisesti koko ikäni ja montaa muutakin liikunnallista lajia on tullut kokeiltua. Tiedän omakohtaisesti miten paljon fyysinen hyvä olo edistää mielen hyvinvointia.

Liikunta on minusta sekä hauskaa, että tärkeää oman fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin kannalta. Pienikin määrä liikkumista parantaa sekä fyysistä että psyykkistä oloa. En juuri koskaan harrasta liikuntaa yksin, joten liikuntaan liittyy itselläni lähes aina myös sosiaalinen puoli.

Muita elämääni hyvää oloa tuovia asioita mm. hyvät elokuvat ja sarjat, muotoilu laajasti ymmärrettynä sekä hyvät keskustelut ja eri asioiden pohdiskelu. Pyrin siihen, että elämässäni olisi sopivassa suhteessa aktiivista toimintaa ja rauhoittavaa olemista. Joskus tämä onnistuu paremmin ja joskus huonommin. Usein vaaka kallistuu enemmän toiminnan ja aktiivisuuden puolelle, sen sijaan että rauhoittavampaa tulisi tehtyä, tai ehkä oikeammin olla tekemättä 😊."

Markus, Taimin ohjaaja:

”Mitä henkiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiini tulee töissä ja vapaa-ajalla, niin tarvitsen aimoannoksen sosiaalista kanssakäymistä ihmisten kanssa. Erityisesti ystävieni kanssa vietän paljon aikaa vapaa-ajallani ja pidän heille oveni aina auki. Se tuo itselleni jaksamista arkeen. Töissä haluan tehdä asiakkaiden kanssa mahdollisimman paljon. Jutella, olla läsnä ja pelata eri pelejä ihmisten kanssa. Se auttaa jaksamaan töissä koko viikon. 

Fyysinen huolenpito itsestäni horjuu aina talvisin, mutta aktivoituu sitten taas kesällä. Liikunta, hyvä ruoka ja riittävä lepo ovat pyhäkolminaisuus fyysisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Kun kroppa voi hyvin, voi mieli hyvin.

Muistan kuitenkin aina hemmotella itseäni, sillä se on tärkeää joka arkipäivä.”

Jouni, Taimin siistijä

”Hyvää ruokaa, riittävästi unta ja mielekästä urheilua.”

Ritva, Taimin toiminnan koordinaattori:

”Voi, kun me muistettaisiin, että olemme oman elämämme tärkein henkilö! Kun pidämme itsestämme huolta, pärjäämme kaikessa paremmin ja pystymme huolehtimaan myös muista.

Omassa itseni huolenpidossa pyrin tekemään itselleni mukavia asioita. Ne eivät ole mitään erikoisia tekoja, vaan ihan arkisia juttuja: teen juuri itseäni varten erikoisteetä illalla tai erikoiskahvia aamulla. Silitän vaatteeni, koska rakastan sileitä paitoja. Vaihdan lakanat usein, koska tykkään puhtaiden lakanoiden tuoksusta ja tunnusta. (Ja tärkeintä: silitän aina itselleni tyynyliinan!)

Olen mahdollisimman paljon ulkona, koska se tekee minulle hyvää. Joogaan joka päivä, se vasta tekeekin minulle hyvää. Syön marjoja ja vihanneksia, niitä mistä tykkään. Herkuttelen myös. Lähden seikkailulle, koska se vahvistaa itsetuntoani ja löydän itsestäni uusia, usein hyviä, puolia. Pidän itsestäni myös huolta viettämällä mahdollisimman paljon aikaa minulle rakkaitten kanssa.

Muistutan itseäni joka päivä, mitä hyvää tänään oli: teen kiitollisuuspäiväkirjaa.

Muun muassa nämä asiat vahvistavat omaa mieltäni ja fyysistä oloani.  Kun tuleekin sellainen päivä, jolloin kaikki ei olekaan niin hyvin, olen varustautunut 😊.”

Taimi Ry