Ihania asioita tapahtuu, kun STRESSI LAUKEAA

Taimi Ry
25.04.24 10:49 Comment(s)

ritva@taimiry.fi.

Alunperin julkaistu Kipunoita 03/2017


Miia Huitti oli yksi Taimin kevään luennoitsijoista. Hänen aiheenaan oli ”Vähemmän stressiä, enemmän iloa!”. Miia Huitti on löytänyt mahdollisuuden selvitä suurestakin stressistä ja elää onnellista elämää. Tätä viestiä hän haluaa viedä eteenpäin.

Miian törmäämään kuuden minuutin stressinhoitomenetelmään saimme myös luennolla tutustua. Harjoitus on tämän jutun lopussa kuvitettuna. Se löytyy myös videolla Paranemisen avain-nettisivuilta.

Kaikkea kannattaa kokeilla. Miia kertoi, ettei itse ikinä olisi uskonut voivansa itse tehdä itse itselleen mitään parantavaa,

- Olin sitä mieltä, että jos minulla on vaikkapa nuhaa, haen siihen lääkekuurin.

Sillä tavalla hän uskoi muidenkin, myös stressin, voivan hoitua.  Lääkäriin ja resepti mukaan.

- Ylipäätään aina ajattelin, että kaikki vaivani ja stressini erityisesti johtuu minusta olevista ulkopuolisista asioista: kiireestä ja kireistä aikatauluista, melusta, miehestäni…jopa ilmansaasteista. Kunhan ne hoituvat pois jollain tavalla, stressini laukeaa.

Ainakin tuo kuuden minuutin harjoitus tuntui tosi hölmöltä. Miian mieskin ihmetteli, melkeinpä suuttui. Luuleeko hän, että tuommoisella huitomisella paranee?

- Mutta olin jo stressissäni kokeillut kaiken mahdollisen. Ajattelin, että kokeillaan nyt. Oli uskomatonta kuinka nopeasti se alkoi toimia, Miia muistelee. Menetelmän löytänyt Loyd ei osaa selittää miksi se toimii. Se vain toimii.

Miia kehottaa kokeilemaan. Vaikutuksen voi testata mittaamalla verenpaineensa ennen ja jälkeen harjoituksen. Myös sydämen sykkeen tiheys kertoo omaa viestiään.

Siitä alkoi joka tapauksessa hänen tiensä myös etsiä syitä stressiinsä ja löytää oman parantumisensa kautta tie stressittömään elämään.

Kun hän lopulta oivasi, että suurin syy stressiin johtuukin siitä, mitä meillä on sisällämme ja että sille voi itse tehdä jotain, oli se todella voimaannuttavaa.

- On tärkeää selvittää itselleen, mistä se stressi tulee. Se syy täytyy hoitaa pois eikä vain lieventää oireita. Toivon, että jokainen tekisi jotain päivittäin stressinsä laukaisemiseksi.

 

Hengittäminen helpottaa heti

 

Miia Huitti puhuu ankkureista:

- Ne ovat hetkiä, jolloin aina toistaisit pienen hetken syvään hengittämistä. Ankkurisi voi olla hississä seisoessasi, aamulla noustessasi tai vaikkapa sitä jauhelihaa paistaessa hellan äärellä. Tärkeintä on, että tavallisissa toistuvissa arkihetkissä ottaa tavakseen vain hengittää.

Hengittäminen helpottaa heti, Miia sanoo.

- Tärkeää on myös löytää ne toimintamallit, jotka saavat sinut stressaantumaan. Ne voivat olla suorittaminen, täydellisyyden tavoittelu, riittämättömyyden tunne tai syyllisyys. Niitä voi käsitellä esimerkiksi Paranemisen avain -työkalulla. Usein pelkkä oivalluskin auttaa.

Hengitykseen keskittyminen ja sen syvemmäksi muuttaminen auttaa meitä rauhoittumaan päivän hektisissä tilanteissa, ja sen pitkäaikaiset vaikutukset ovat vieläkin merkittävämmät. Säännölliset hengitysharjoitukset normalisoivat stressihormoneiden määrää veressä. Hengitys auttaa myös palautumaan stressireaktiosta nopeammin ja vähentää kehon rektioita tulevien haasteiden tullessa.

- Hengittäminen myös lisää energiaa. Hengittäminen antaa sympaattiselle hermostolle mahdollisuuden levätä silloin kun sille ei ole käyttöä.

Stressinhallintaa voi verrata hampaiden pesuun, Mia neuvoo:

 

- Me harjaamme hampaitamme sen kummemmin sitä ajattelematta joka päivä. Ei me mietitä siinä peilin edessä, että onkohan nämä hampaat nyt likaiset vai ei. Kannattaakohan harjata...

- Omaa mieltä rauhoittamalla rutiininomaisesti joka päivä ehkäisemme stressiä ennalta tosi tehokkaasti. Eikä se paljoa vaadi, loppujen lopuksi. Monia ihania asioita tapahtuu, kun stressi alkaa laueta.

 

Ymmärrä itsesi ja hyväksy itsesi

 

Oman mielen tutkiminen on tärkeää. Ymmärtämällä omia pelkojamme ja rajoittavia uskomuksiamme helpotamme kokemaamme stressiä.

- Ymmärryksen kautta syntyy hyväksyntä, ja sieltä kumpuaa myötätunto ennen kaikkea itseämme kohtaan. Myötätunto laskee stressiä. Suhtautumalla myötätuntoisesti itseemme vaikutamme myös ihmisiin lähellämme.

Stressin syyt johtuvat usein uskomuksistamme, jotka voivat olla peräisin jopa edelliseltä sukupolvelta.

- Isovanhempiemme sotamuistot elävät meissä edelleen ja saavat meidät esimerkiksi pelkäämään, että jotain pahaa voi tapahtua millä hetkellä hyvänsä tai suorittamaan työtämme hullun lailla. Suuri osa uskomuksistamme muodostetaan ensimmäisen kuudenikävuotemme aikana, ja silloin pienten ohikiitävien hetkien seurauksena saatamme alkaa uskoa, ettemme ole tärkeitä, arvokkaita tai merkityksellisiä, ja koemme jatkuvaa riittämättömyyttä aikuisiälläkin. Lisäksi stressiimme ja uskomuksiimme vaikuttaa myös äitimme raskausaikana kokema stressi, Miia kertoo.

- Ymmärtämällä omia pelkojamme ja rajoittavia uskomuksiamme helpotamme kokemaamme stressiä. Miia kertoi esimerkin omasta esiintymisjännityksestään. Hän tutkaili sitä ja huomasi, mitä tunteita se hänessä herätti:

- Koin epäonnistumisen pelkoa ja sen mukanaan tuomaa hylätyksi tulemisen pelkoa. Aloin työstää sitä ja sainkin sen pois muutamassa päivässä.

Kannattaa opetella kohtelemaan itseä kuin parasta ystävää. Tärkeää on huolehtia lisäksi riittävästä levosta, liikunnasta ja hyvästä ravinnosta ja vedenjuonnista.

 

Aloita pikkuhiljaa

 

Miten ahdistuneen, stressaantuneen ja ylivirittyneen ihmisen kannattaisi lähteä liikkeelle stressinsä purkamisessa, että se toimisi? Mikä olisi helpoin tapa aloittaa?

-Ei kannata haukata liian isoa palaa kerralla ja muuttaa kaikkea rysäyksellä. Kannattaa alkaa opetella pysähtymään ja hengittelemään muutama minuutti kerrallaan. Kun tämä alkaa tuntua tutulta, voi siirtyä käyttämään jotain helppoa stressin itsehoitotyökalua päivittäin ja pikku hiljaa lisätä kertoja kolmeen päivässä.

Kehomme kuiskailee meille jatkuvasti esimerkiksi niskasäryillä, jatkuvilla flunssilla tai vatsavaivoilla. Silloin kannattaa jo pysähtyä kuuntelemaan, mitähän kyseinen vaiva kertoo minulle stressistäni ja pitäisikö nyt vähän hiljentää tahtia tai kiinnittää huomiota riittävään uneen.

- Kun olin itse uupumuksessani, minulla oli jatkuvia päänsärkyjä, suolistovaivoja, fibromyalgiakipuja ja vaikka mitä. Koskaan en ymmärtänyt, että ne liittyivät valtavaan stressitaakkaani. Kun stressi alkoi lievittää, fyysiset oireetkin katosivat.

Se, että pysähtyy säännöllisesti hengittelemään ja tekemään stressinhallintaharjoituksia, opettaa meitä kuuntelemaan kehomme viestejä.

Miia suosittelee kuuntelemaan 528 Hz musiikkia, jolla voi helpottaa oloa silloin, kun harjoituksen tekeminen ei ole mahdollista.  Tätä musiikkia löytyy esimerkiksi youtubesta, hakusanaksi riittää 528 H. Sillä löytyy suuri määrä tätä musiikkia.

Miia Huitti on kirjoittanut kirjan omasta ja myös muiden kertomuksista. Kirjan nimi on Stressikupla - hyvää elämää ilman ahdistusta.

- Kirjan kirjoittaminen oli todella helppo prosessi. Yllätyin itsekin! Minulla on pienet lapset ja toimin yrittäjänä ja luulin, ettei aikaa kirjoittamiselle löydy. Kirjoitin pienissä pätkissä ja aina hyvällä fiiliksellä. Päätin jo aluksi, etten väännä yhtään. Saatoin sytyttää kynttilän ja laittaa kaunista musiikkia soimaan tai yhtä lailla saatoin kirjoittaa lasten leikkiessä vieressä.

 ---

Miian tarina

Olen aina ollut kova suorittaja ja stressaaja. Olen pyrkinyt täydellisyyteen, mutta tuntenut silti aina itseni riittämättömäksi. Olen suorittanut opiskelussa, töissä, kotona ja ihmissuhteissa. Vuosien varrella moni neuvoi minua ottamaan rennosti ja rauhoittumaan, mutta en osannut, ennen kuin oli pakko.

Synnytin vuonna 2010 kaksoset, ja 13 kuukauden kuluttua kaksoset saivat pikkuveljen. Molemmat raskaudet olivat vaikeita; ennenaikaisia supistuksia, raskausdiabetes, raskausmyrkytys, raskaushepatoosi ja rannekanavaoireyhtymä. Kaksosraskauden jälkeen minulle puhkesi myös skleroderma. Kärsin toistuvista migreeneistä ja suolisto-oireista.  Omasta kehosta voimat olivat ihan lopussa, ja lasten parista ensimmäisestä vuodesta ei kovin tarkkoja muistikuvia ole. Mieheni sairastaa selkärankareumaa, ja hänen sairautensa oli aika ajoin sellaisessa vaiheessa, ettei hän voinut käytännössä auttaa lastenhoidossa.

Koin oman pohjakosketukseni ja syvän uupumuksen kaksosten ollessa 1,5 v ja kuopuksen 6 kk. Taustalla oli lasten kuukausia kestänyt sairastelukierre useine sairaalajaksoineen. Mieheni sairaus oli myös pahentunut. Huomasimme lisäksi asuvamme hometalossa ja siitä seurasi muuttoa ja oikeudenkäyntiä.

Oma jaksamiseni alkoi olla äärirajoillaan. Voin todella huonosti niin henkisesti kuin fyysisesti. Lääkäri oli määrännyt minulle unilääkkeet, nukahtamislääkkeet, rauhoittavat sekä masennuslääkkeet. Kokeilin lääkkeitä, mutta pienten lasten takia minun tuli olla yötä päivää skarppina ja kokemani lääketokkura ei ollut sopiva vaihtoehto minulle.

Ystävämme luona käsiini osui Alexander Loydin Paranemisen avain -kirja, jossa opetetaan 6 minuutin stressinhoitomentelmä. Luin kirjan varsin skeptisenä ja aloin tehdä kirjassa opetettua harjoitusta, vaikka en uskonut sen tehoon lainkaan.  Vähä vähältä elämä alkoi kuitenkin tuntua helpommalta – unettomuus ja nukahtamisvaikeudet olivat pian poissa. Masennus ja uupumus alkoivat väistyä ja tilalle tuli rauha, onnellisuus ja kiitollisuus. Oli aivan uskomattoman hienoa, kuinka se sama elämä, joka vielä äsken tuntui valtavan raskaalle, ahdistavalle ja stressaavalle, alkoi tuntua ihanalle ja ainutkertaiselle lahjalle. Olosuhteet eivät muuttuneet, mutta oma stressini lievittyi valtavasti. Tämä menetelmä käytännössä muutti meidän perheemme elämän.

Innostuin asiasta niin paljon, että valmistuin kesäkuussa 2014 Suomen ensimmäiseksi Paranemisen avain -stressinhoitomenetelmän valmentajaksi (The Certified Healing Codes Coach). Olen opiskellut myös stressilääketiedettä Turun yliopistossa.

Olen koulutukseltani KTM, HuK ja toiminut 13 vuoden ajan erilaisissa asiantuntija- ja esimiestehtävissä pankki- ja rahoitusalalla sekä henkilöstöalalla konsulttina.  Nykyään autan ihmisiä auttamaan itseään voimaan hyvin.  Otti hieman aikaa tehdä päätös uraputkesta hyppäämisestä ja yrittäjäksi ryhtymisestä. Tämä stressinhoitomenetelmä oli hyvä työkalu minulle myös tämän ratkaisun tekemisessä. 

Taimi Ry