
kirjoittaja: Noora Vehmas
Joko olet kuullut Terapianavigaattorista? Tuhannet asiakkaat ympäri Suomen ovat jo hyödyntäneet terapianavigaattoria ja ohjautuneet sen avulla oikeatasoiseen hoitoon. Nyt myös Pirkanmaalla otetaan käyttöön hoidon tarpeen arvioinnin tueksi digitaalinen työväline, terapianavigaattorivuoden 2023 aikana.Terapianavigaattorin käyttöönotto on osa kansallista Terapiat etulinjaan toimintamallia.
Terapianavigaattoriin on sisällytetty kansallisesti käytettyjä ja suositeltuja oiremittareita yleisimpien mielenterveyden ongelmien kartoittamiseen. Terapianavigaattori koostuu monivalintakysymyksistä, oirekyselyistä ja lyhyistä avoimista tekstikentistä. Kysymykset kartoittavat asiakkaan oireiden ja ongelmien luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita ja toiveita.
Terapianavigaattori tuottaa asiakkaiden vastauksista koosteen, jota terveydenhuollon yksikkö hyödyntää ohjatakseen asiakkaan hänelle sopivaan psykososiaaliseen hoitoon.
Terapianavigaattorin käyttäminen on helppoa niin apua hakevan kuin ammattilaisen näkökulmasta. Terapianavigaattorin täyttäminen on asiakkaalle vapaaehtoista, tietoturvallista, anonyymia ja se vie noin 20–30 minuuttia. Se sujuvoittaa hoidon tarpeen arviointia ja nopeuttaa oikeaan hoitoon tai palveluun pääsyä.
Terapianavigaattori auttaa arvioimaan apua hakevan psykososiaalisen hoidon tarvetta sekä vähentämään arviointiin kuluvaa aikaa ja siihen liittyviä mekaanisia tehtäviä. Lisäksi se tukee apua hakevaa henkilöä oman tilanteensa jäsentämisessä.
Täytettyään Terapianavigaattorin apua hakeva saa koosteen vastauksistaan, jonka asiakas ja ammattilainen käyvät läpi yhdessä keskustellen. Ammattilaisen täydentävä haastattelu yhdessä potilaan kanssa, eli ensijäsennys, vie keskimäärin 10–20 minuuttia.
Terapianavigaattorin avulla terveydenhuollossa tunnistetaan nopeasti asiakkaat, jotka voidaan ohjata matalan kynnyksen kevyempiin mutta nopeasti alkaviin psykososiaalisiin hoitoihin. Toisaalta tunnistetaan myös heidät, jotka vaativat tarkempaa arviota tai intensiivisempää hoitoa.
Terapianavigaattori valtakunnallisesti jo lähes 3 miljoonan asukkaan käytössä. Positiivinen palaute asiakkailta ja ammattilaisten käyttäjäkokemukset kannustavat käyttöönoton laajentamista koko Suomeen.
Terapianavigaattorin (avaa linkki) löydät helposti, käy kokeilemassa!
Mielenterveystalon omahoito-ohjelmat nopeasti saatava apu
Potilaille tarjottavaa palveluvalikoimaa vahvistetaan Pirkanmaalla myös kouluttamalla ammattilaisia Ohjatun omahoidon osaajiksi perusterveydenhuollossa.
Ohjattu omahoito on 1–3 kontaktikerran menetelmä yleisiin mielenterveyden häiriöihin ja mielen pulmatilanteisiin. Hoidossa yhdistyvät asiakkaan itsenäinen työskentely Mielenterveystalo.fi -sivuston omahoito-ohjelmissa ja ammattilaisen tuki.
Ohjatun omahoidon aikana tapahtuu usein merkittävä lasku asiakkaan oireissa ja noin 52 % ohjatun omahoidon saaneista ei tarvitse jatkohoitoa. Omahoito-ohjelmia on jo yli 40.
Ohjattu omahoito soveltuu erityisesti lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden häiriöihin. Myös vaikeammissa oirekuvissa ohjattu omahoito on hyvä aloitus hoidolle silloin, kun muuta ei ole vielä saatavilla. Mielenterveyden häiriöiden hoitoon kehitetyt omahoito-ohjelmat perustuvat kognitiivisen psykoterapian teoreettiseen viitekehykseen ja harjoituksiin.
Ohjattu omahoito saavuttaa parhaan hyötynsä silloin kun se aloitetaan viiveettä. Tästä syystä ohjattu omahoito tulisi aloittaa heti, kun asiakas ilmaisee haasteita mielenterveyteen liittyen – lääkärin arviota ei tarvita.
Tämä on mahdollista silloin, kun ohjattu omahoito otetaan käyttöön yhdessä systemaattisen hoidon tarpeen arvion ja hoitoonohjauksen ratkaisujen kanssa.
Kognitiivisen lyhytterapiakoulutukset sotekeskuksiin
Kognitiiviset lyhytterapian koulutukset ovat myös käynnistyneet Terapiat etulinjaan- toimintamallin mukaisilla koulutuksilla. Koulutuksilla vahvistetaan perusterveydenhuollon työntekijöiden psykososiaalisten menetelmien osaamista ja lisätään asiakkaiden palveluvalikoimaa.
Vuoden kestävän lyhytterapiakoulutuksen on aloittanut Pirkanmaalla yli 40 perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdeammattilaista. Koulutus toteutetaan työn ohella, hyödyntäen uutta digitaalista koulutusalustaa.
Koulutukseen sisältyy säännöllinen menetelmäohjaus sekä koulutuspotilaiden hoito. Hoitomenetelmät ovat koulutuksen alusta saakka mielenterveysammattilaisten käytössä tarjoten tukea
Menetelmä perustuu kognitiivisen psykoterapian viitekehykseen, jonka perusajatuksena on se, että ihmisen ajattelu, tunteet ja käyttäytyminen ovat yhteydessä toisiinsa. Kognitiivisessa lyhytterapiassa ammattilainen ja asiakas työskentelevät tasavertaisessa yhteistyösuhteessa tavoitteellisesti määriteltyä tavoitetta kohden.
Vuoden koulutusprosessin aikana ammattilaiset tarjoavat koulutushoitoja potilaille, jotka hyötyvät 5–10 käynnin tavoitteellisesta työskentelystä ja hoitomalliin olennaisesti kuuluvasta harjoittelusta. Jatkossa perusterveydenhuollon lyhytterapiaan hakeudutaan oman terveysaseman mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitoonohjauksen kautta.
Muualla Suomessa on perusterveydenhuollon lyhytterapiasta saatu hyviä tuloksia: jopa 98 prosenttia kognitiivisen lyhytterapian käyneistä asiakkaista suosittelisi hoitomuotoa toiselle samankaltaisessa tilanteessa olevalle.
Uudet menetelmät ovat osa kansallista Terapiat etulinjaan toimintamallia
Asukkaiden lisääntyvät mielenterveysongelmat ovat yhteinen haaste koko Suomessa. Perusterveydenhuollon ammattilaisilla on ollut rajallisesti keinoja auttaa mielenterveysongelmista kärsiviä asiakkaita, vaikka apua tarvitsevien määrä on jatkuvassa kasvussa. Mielenterveysongelmien tehokas hoito on aloitettava nopeasti, jotta avun tarvitsijan tilanne ei huonone hoidon viivästyessä.
Terapiat etulinjaan -toimintamalli tarjoaa keinoja perustason mielenterveyspalveluiden saatavuuden ja prosessien kehittämiseksi yhteistyössä hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden kanssa. Toimintamalli tähtää siihen, että jokaisella sote-ammattilaisella on työkaluja tukea asiakkaan mielenterveyttä. Näin varmistetaan, että ihminen saa nopeasti tukea jo ensimmäiseltä terveydenhuollon ammattilaiselta, johon hän ottaa yhteyttä.
Toimintamallin keskiössä ovat psykososiaalisten hoitojen tarjoaminen porrasteisesti, jotta intensiivisempiin hoitoihin pääsevät niistä eniten hyötyvät asiakkaat. Toimintamalliin kuuluvat myös digitaaliset ratkaisut, jotka tuovat palvelut asiakkaille asuinpaikasta riippumatta ja helpottavat ammattilaisten työtä.
Käytössä ovat kaikille avoin Mielenterveystalo.fi -verkkopalvelu sekä hoidon tarpeen arviointia sujuvoittava Terapianavigaattori. Sote-ammattilaisille on lisäksi oma koulutusalusta, joka mahdollistaa joustavan tavan opiskella vaikuttavia menetelmiä.
Katso tästä:
Apua hakevan kokemukset Terapianavigaattorista - YouTube
Lisätietoja Terapiat etulinjaan toimintamallista
Sisä-Suomen projektipäällikkö Noora Vehmas noora.vehmas@pirha.fi
Pirkanmaan menetelmäkoordinaattori minna.jokiniemi@pirha.fi
