Teksti ja kuvat: Sonja
(kohtaamispaikan vapaaehtoinen)
Vertaistuki on yksi isoimmista tuen muodoista yksilölle, jolla on mielenterveysdiagnooseja. Tässä keskityn lähinnä psykoosisairauksiin ja muihin arkea ja todellisuutta selvästi ja mahdollisesti pysyvästi muokkaaviin diagnooseihin, vaikka mainitut asiat pätevät myös esimerkiksi masennukseen.
Vertaistuen merkitys korostuu etenkin heti diagnoosin saamisen jälkeen, kun ymmärrys sairaudesta ja arjesta sen kanssa on mahdollisesti hyvinkin vajaata. Tärkeää diagnoosin saaneille on nähdä, miten diagnoosin kanssa pystyy elämään ja toimimaan, ja vaikka elämä voi muuttua, ei kaikki muutos ole pahasta.
Alkuvaiheessa vertaistuki voi kuitenkin tuntua vieraalta, ja pidempään sairastaneisiin voi olla vaikea samaistua. Tutkimusten mukaan toipumista edistää, jos löydetystä vertaistuesta pystyy pitämään kiinni, oli se sitten verkossa tapahtuvaa vertaistukea esimerkiksi Facebookissa, tai kasvotusten tapahtuvaa mielenterveyttä tukevaa toimintaa, kuten Taimi on.
Pitkään diagnoosin kanssa eläneille vertaistuki on myös tärkeää, mutta siinä korostuu lähinnä sosiaalisten suhteiden solmiminen ja ylläpitäminen, monet arkitaidot, sekä mahdollisesti arjen rakenteen ja rytmin ylläpito erilaisten ryhmien ja aktiviteettien avulla. Monelle vertaistuki on myös ainoa mahdollisuus kokea olevansa samanlainen kuin muutkin, ja on mahdollista olla oma itsensä ilman muiden outoja katseita tai tuomitsemista.
Pitkään vakavan mielenterveysdiagnoosin kanssa eläneiden piirit ovat yleensä aika suppeat, ja arki on usein muutamaa rutiinia lukuun ottamatta kotona olemista. Siksi erilaiset ryhmät ja matalan kynnyksen kohtaamispaikat ovat korvaamattomia. Kulkeminen kohtaamispaikassa ja ryhmien mukana aktiviteeteissa ylläpitää arjen toimintakykyä. Esimerkiksi julkisilla liikennevälineillä kulkemista, ryhmässä toimimista, yhteisten sääntöjen noudattamista ja tuntemattomien ihmisten kanssa toimimista. Moni näistä taidoista häviää, ellei niitä ylläpidä, sillä tavanomaisesti niitä on arjessa esimerkiksi työpaikan kautta. Vaikka työelämässä kykenisi olemaan, voi diagnoosin jälkeen omakuva muuttua ja elämä supistua huomaamattakin.
Vertaistuki on tärkeää myös laajemmalla tasolla, sillä se lisää tietoutta mielenterveyden haasteiden yleisyydestä, lisää tietoa itse sairauksista ja vähentää niihin liittyviä stigmoja. Mielenterveyttä tukevien yhdistysten mainosten näkeminen kadunvarsilla ja mediassa muistuttaa ihmisiä siitä, että diagnooseja ei tarvitse hävetä tai piilotella. Sairastuminen voi osua kenelle tahansa.
Olen käynyt Taimin kohtaamispaikassa puoli vuotta noin kerran viikossa, ja olen nähnyt ja kokenut, kuinka tärkeää vertaistuki on.
Eniten kävijät puhuvat siitä, kuinka mukavaa on tietää, että on joku paikka, mihin voi tulla vain olemaan ilman odotuksia. Paikka, jossa ei tarvitse jutella, jos ei halua, ei tarvitse käyttää rahaa ellei halua ja kaikki ovat vain viettämässä aikaa.
Moni on myös löytänyt ystäviä vuosien varrella, joiden kanssa viettää aikaa myös Taimin ulkopuolella. Taimiin tuleminen tuntematta ketään ja tietämättä paikasta ja toiminnasta mitään oli yllättävän helppoa. Kaikki ovat
olleet vastaanottavaisia ja ystävällisiä, olen jutellut monien kanssa vaikeistakin asioista.
Tärkeintä minusta on kuitenkin läsnäolo, ei niinkään mikään erityinen tekeminen tai keskustelu, ne ovat bonusta.